Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...

Πήγαινε κάτω

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Empty Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Την / Το Τετ Φεβ 22, 2012 3:20 pm

Αντί εισαγωγής

Θυμάμαι κάποτε μια υπουργό που ήρθε σε μεγάλη αντιπαράθεση με την εκπαιδευτική κοινότητα. Το έπαιζε σιδηρά κυρία και με φράσεις πεζοδρομίου, "δε μασάω" κλπ, αντιμετώπιζε τους δασκάλους σαν σκουλήκια έτοιμη να τα λιώσει κάτω από το τακούνι της. Ο καιρός όμως έχει γυρίσματα. Και η βαρύγδουπη υπουργός πλήρωσε ακριβά την κοινωνική κατακραυγή. Την έφαγε η γλωσσοφαγιά, που θα έλεγαν και οι γιαγιάδες μας, αν και οι αρχαίοι παππούδες θα έβρισκαν εδώ αφορμή να μας εξηγήσουν την ύβρη και το νόμο της δικαιοσύνης του Αναξίμανδρου. Αυτόν που η κ. υπουργός, αν και Παιδείας υπουργός, και αγνόησε και παραβίασε ασύστολα. Και πλήρωσε σκληρά. Τόσο που να τη λυπηθούμε ακόμη κι εμείς οι δάσκαλοι.

Τώρα έχω την εντύπωση ότι ο νόμος του Αναξίμανδρου έχει ενεργοποιηθεί και για την καγκελάριο της Γερμανίας. Γιατί και η Άγκελα Μέρκελ έχει υποπέσει σε ύβρη και μάλιστα κατ' επανάληψη. Και δε μιλώ μόνο για όσα κάνει σε βάρος των Ελλήνων και που εξαγρίωσαν πλέον ανθρώπους σε όλη τη γη. Και η πολιτική της ιστορία εντός Γερμανίας ανάλογη είναι. Από "κορίτσι του Κολ" ξεκίνησε η καριέρα της. Κι έφτασε κάποτε να δαγκώσει το χέρι που τη στήριξε, αρπάζοντας πρώτη το λίθο του αναθέματος όταν ο Κόλ μπλέχτηκε σε κάποιο σκάνδαλο. Γιατί η Άγκελα Μέρκελ, κόρη πάστορα εξάλλου, το παίζει αδιάφθορη και σούπερ ηθική! Τόοοσο ηθική που βρετανική εφημερίδα*1 προχτές να την παρουσιάσει ως Κύκλωπα που κατασπαράζει την Ελλάδα!

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Merkel

Η τόσο ιδιάζουσα η περίπτωση της Γερμανίδας πολιτικού θα μπορούσε να ερμηνευθεί και από ψυχολόγους και κοινωνιολόγους και όχι μόνο με όρους πολιτικής. Παρουσιάζει επιθετική συμπεριφορά, κλασική περίπτωση θύτη σε bullying, τα βάζει με τους αδύνατους ή τους πεσμένους στο καναβάτσο, γιατί η δική της ανασφάλεια την εξωθεί να εκμεταλλεύεται τέτοιες καταστάσεις ώστε να τονώσει και την εικόνα της προς τους άλλους αλλά και την αυτοεικόνα της. Ανάλογη ήταν και η περίπτωση της Θάτσερ στο παρελθόν ή και άλλων γυναικών που έφτασαν σε ηγετικά πόστα και θέλοντας να αποδείξουν πως είναι "αντράκια" επεδείκνυαν απίστευτη σκληρότητα, που άντρες στη θέση τους σπάνια δείχνουν. Είναι το σύνδρομο του κατώτερου φύλου και δεν το συναντάς μόνο στις γυναίκες πολιτικούς αλλά και σε όλες τις γυναίκες που βρίσκονται σε θέση ευθύνης. Τους βγαίνει μια υστερία στην άσκηση καθηκόντων σαν δεκανίκι της αμφισβήτησης που εισπράττουν λόγω του φύλου τους.

Ειδικά όμως για τη Μέρκελ ρόλο έπαιξε και η ανατροφή της στην απομονωμένη Ανατολική Γερμανία και μάλιστα όντας εκεί ως ξένο σώμα:

Κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ και της δασκάλας Χέρλιντ Κάσνερ γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου 1954 στο Αμβούργο. Λίγο μετά τη γέννησή της, ο πατέρας της ανέλαβε θέση σε εκκλησία της Ανατολικής Γερμανίας. Έτσι η οικογένεια μετακόμισε στο Τεμπλίν, 80 χιλιόμετρα περίπου βόρεια του Βερολίνου. Η Άνγκελα Μέρκελ έζησε μέχρι το 1990 στην σοσιαλιστική Γερμανική Λαϊκή Δημοκρατία.

Όπως οι περισσότεροι μαθητές, έτσι και η Μέρκελ ήταν μέλος της επίσημης νεολαίας του σοσιαλιστικού κόμματος, της Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας (FDJ). Αργότερα έγινε μέλος περιφερειακού προεδρείου και γραμματέας αγκίτ προπ της οργάνωσης, που έμεινε μέχρι το 1984.

Από το 1973 μέχρι το 1978 σπούδασε φυσική στην Λειψία. Στο διάστημα αυτό (το 1977) παντρεύτηκε τον συμφοιτητή της Ούλριχ Μέρκελ. Ο γάμος αυτός διάρκεσε μέχρι το 1982. Από το 1978 μέχρι το 1990 εργάστηκε στο Κεντρικό Ινστιτούτο Φυσικής Χημείας (ZIPC) στο Ανατολικό Βερολίνο, όπου γνώρισε τον χημικό Γιοαχίμ Σάουερ, τον οποίο παντρεύτηκε στις 30 Δεκεμβρίου 1998.

Η Άνγκελα Μέρκελ μιλάει επίσης αγγλικά και ρώσικα.

Πολιτική δράση - Αρχές (1989 - 1990)

Τον Δεκέμβριο του 1989, λίγες εβδομάδες μετά την κατάρρευση του τείχους του Βερολίνου, η Μέρκελ προσχώρησε στην Δημοκρατική Επαγρύπνηση (Demokratischer Aufbruch, DA), δημοκρατικό πολιτικό κόμμα της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας, που είχε ιδρυθεί πρόσφατα από τους πάστορες Ράινερ Έπελμαν, Φρίντριχ Σορλέμερ και τον δικηγόρο Βόλφγκανγκ Σνουρ. Δυο μήνες αργότερα έγινε υπεύθυνη ενημέρωσης τύπου του DA, το οποίο, ακολουθώντας την πορεία του δυτικογερμανικού CDU, είχε ως κύριους στόχους την επανένωση των γερμανικών κρατών και την εγκατάσταση της ελεύθερης οικονομίας στην ανατολική Γερμανία. Αφού το DA πήρε στις ανατολικογερμανικές κοινοβουλευτικές εκλογές του Φεβρουαρίου 1990 μονάχα 0,9% των ψήφων, ο πρόεδρος του συμμαχικού ανατολικογερμανικού CDU Λόταρ ντε Μεζιέρ, του κόμματος που είχε βγει πρώτη δύναμη του νέου κοινοβουλίου, διόρισε την Μέρκελ κυβερνητική εκπρόσωπο, ενώ ο ίδιος διατέλεσε τελευταίος πρωθυπουργός του ανατολικογερμανικού κράτους.

Με την επανένωση των γερμανικών κρατών τον Οκτώβριο του ίδιου έτους χάθηκε μαζί με το ανατολικογερμανικό κράτος και η θέση της Μέρκελ. Το DA, που είχε ενωθεί με το ανατολικό CDU, τώρα προσχώρησε στο δυτικό αντίστοιχό του. Με προώθηση του τότε καγκελαρίου της ενωμένης Γερμανίας Χέλμουτ Κολ (CDU), δόθηκε η ευκαιρία στον ντε Μεζιέρ, ο οποίος διορίστηκε υπουργός ιδιαιτέρων καθηκόντων, και μαζί του στη Μέρκελ να συμβάλλουν στην πολιτική της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας.

Από τη Βικιπαίδεια

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Agelamikri_530_355

Η Άγκελα Δωροθέα Κάσνερ ετών 3

Η Μέρκελ μεγάλωσε λοιπόν ως παιδί μεταναστών, όχι οικονομικών αλλά μετανάστευση ήταν και να αφήσει η οικογένειά της τη Δυτική Γερμανία και να μετακομίσει στην Ανατολική. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη και τις σχέσεις που επικρατούσαν τότε ανάμεσα στις δυο Γερμανίες καταλαβαίνουμε πως ούτε εσωτερικούς μετανάστες μπορούμε να τους αποκαλέσουμε. Και όπως κάθε παιδί μετανάστη προσπαθεί να ενσωματωθεί στο ξένο περιβάλλον εντασσόμενη στη νεολαία του σοσιαλιστικού κόμματος.

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Merkel%25201

Σοσιαλίστρια η Μέρκελ; Όχι βέβαια. Και αυτό το απέδειξε η μετέπειτα πορεία της. Απλά προσπαθεί να επιβιώσει ενστερνιζόμενη την επικρατούσα ιδεολογία. Στην κατάλληλη όμως στιγμή, μόλις καταρρέει το τείχος του Βερολίνου, τον Δεκέμβρη του 1989, κάνει στροφή 180 μοιρών. Και γίνεται υπέρμαχος των Χριστιανοδημοκρατών.

Αλλά και στο νέο της κόμμα, το DA, συνεχίζει να λειτουργεί με το όπου φυσάει ο άνεμος πάω και να εκμεταλλεύεται καταστάσεις. Έτσι η οικτρή αποτυχία του κόμματος την κάνει να μεταπηδήσει στο ανατολικογερμανικό CDU που βρίσκεται στην κυβέρνηση και λίγο μετά την ένωση των δύο Γερμανιών τη βρίσκουμε δίπλα στον Κολ να βοηθάει την προσπάθεια της επανένωσης και μέλος πλέον του δυτικογερμανικού CDU που ενώθηκε - απορρόφησε το ομώνυμό του της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Με τη νέα αυτή ιδιότητα και με τον Κολ να την αποκαλεί "το κορίτσι μου", καταφέρνει στις 18 Γενάρη 1991 να ορκιστεί υπουργός. Η νεαρότερη στην ιστορία της Γερμανίας! Ούτε 37 ετών. Και σε διάστημα λιγότερο από ενάμιση χρόνο από τη μέρα που εγκατέλειψε τη φυσική χάρην την πολιτικής. Εφτά χρόνια αργότερα, κι όντας πια 42 ετών, κάνει νέα στροφή αυτή τη φορά κατά του μέντορά της, του Κολ. Από προστατευόμενή του

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Kohl-e-Merkelasdadas

μετατρέπεται σε πολέμιά του! Εν μια νυκτί. Το αντίστοιχο στη φύση λέγεται φαινόμενο χαμαιλέοντα. Και μάλιστα την ίδια περίοδο αδειάζει και τον Σόιμπλε που εκείνη την περίοδο ο ίδιος ο Κολ τον αποκαλούσε διάδοχό του:

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Merkelkol

http://www.pheme.gr/article.aspx?id=2276

Για να φτάσει στην κορυφή η κόρη του λουθηρανού πάστορα Χορστ Κάσνερ, έπρεπε να βάλει το χέρι του ο πανίσχυρος καγκελάριος της γερμανικής ενοποίησης Χέλμουτ Κολ.

Χάρη στη βοήθεια του το κορίτσι με το βλοσυρό βλέμμα από την Ανατολική Γερμανία κατάφερε να ανελιχθεί στην κορυφή του κόμματος του, λειτουργώντας ως δίδυμο με τον Φόλφγκανγκ Σόιμπλε, το αδιαφιλονίκητο διάδοχο του Κολ: Αρχικώς υπό τις οδηγίες του και στη συνέχεια υπό τις εντολές της.

Περί τα τέλη του 1999, όταν ανέκυψε το σκάνδαλο των «μαύρων λογαριασμών» του χριστιανοδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας, η Άνγκελα Μέρκελ, με μια μακιαβελικής έμπνευσης κίνηση, άδειασε τόσο τον Κολ όσο και τον Σόιμπλε. Απαίτησε να χυθεί άπλετο φως στις παράνομες χρηματοδοτήσεις του κόμματος, και να τεθεί στο περιθώριο ο πολιτικός προστάτης της!

Η δολοφονική μαχαιριά του Χέλμουτ Κολ από το πρώην... κορίτσι του, σχολιάστηκε με ποικίλους τρόπους από τους συμπατριώτες της. «Εμείς οι ανατολικογερμανοί μάθαμε να συμβιβαζόμαστε με τους εξουσιαστές, δίχως όμως να δημιουργούμε απόλυτες δεσμεύσεις", είχε πει τότε παγώνοντας την κρύα ούτως ή άλλως Γερμανία.

Στις 18 Ιανουαρίου 2000 ο Χέλμουτ Κολ παραιτήθηκε από το αξίωμα του επίτιμου προέδρου της παράταξης (αξίωμα που του εξασφάλιζε μεταξύ άλλων θέση στο κομματικό προεδρείο) μετά τις πιέσεις και τις κατηγορίες που δέχτηκε από συμπολίτευση και αντιπολίτευση. Στις 16 Φεβρουαρίου παραιτήθηκε και ο διάδοχος του Κολ, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, από την ηγεσία του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, αφού πριν παραδέχτηκε ότι και αυτός είχε δεχτεί παράνομη δωρεά για το κόμμα από εκπρόσωπο της πολεμικής βιομηχανίας. Στις 10 Απριλίου η Μέρκελ εκλέχτηκε στο συνέδριο του Έσσεν ομοσπονδιακή πρόεδρος του CDU. Ωστόσο η προέλευση των παράνομων δωρεών έμεινε άγνωστη μέχρι σήμερα.

Αμέσως μετά την ήττα του υποψήφιου καγκελαρίου Έντμουντ Στόιμπερ στις κοινοβουλευτικές εκλογές του 2002 ζήτησε και ανέλαβε την ηγεσία της κοινοβουλευτικής ομάδας για να αντιμετωπίσει την κυβέρνηση Σρέντερ ως επικεφαλής της αντιπολίτευσης.

Από τη Βικιπαίδεια

Έτσι το κοριτσάκι που έζησε ως μετανάστης στις σκληρές συνθήκες ζωής της Ανατολικής Γερμανίας, έφτασε να διεκδικεί την αρχηγία της ενωμένης πλέον Γερμανίας. Της χρειάστηκαν μόλις τρία χρόνια για να το πετύχει και να αντικαταστήσει τον ως τότε καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  Merkel%25202010

Μετά από δύσκολες διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2005 ο μεγάλος συνασπισμός των κομμάτων CDU, CSU και SPD. Η Άνγκελα Μέρκελ αντικατέστησε ως επικεφαλής της νέας κυβέρνησης τον Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Από τη Βικιπαίδεια

Ανάλογη υπήρξε η ζωή της και σε προσωπικό επίπεδο. Φοιτήτρια ακόμη, 23 ετών, παντρεύτηκε τον πρώτο της άντρα. Τον Ούλριχ Μέρκελ. Στα 28 τον χωρίζει και κρατά απ' αυτόν το γάμο το επώνυμο του του συζύγου της και το πλυντήριο!!! Έχει πια μετακομίσει από τη Λειψία που σπούδασε στο Ανατολικό Βερολίνο και πιάνει δουλειά ως φυσικός. Θα εργαστεί εκεί 12 χρόνια, μέχρι το 1990. Το τείχος του Βερολίνου έχει ήδη πέσει από το 1989 και η φράου Μέρκελ έχει κάνει τη μεγάλη στροφή στις πολιτικές της απόψεις.

Στο μεταξύ έχει γνωριστεί με ένα χημικό, τον Γιοακίμ Σάουερ. Χωρισμένος κι εκείνος. Ζούνε μαζί αλλά χωρίς "στεφάνι". Θα το φορέσουν μόνο όταν η Μέρκελ πλησιάσει την αρχηγία του κόμματος. 1998. Και μάλιστα με το ... ζόρι:

http://www.newscode.gr/proswpa/story/64935/angkela-merkel-h-ischyroterh-gynaika-ths-eyrwphs

Είχε ήδη παντρευτεί τον Γιοακίμ Σάουερ. Το έκανε σχεδόν με το ζόρι, για να μην διακινδυνέψει την πολιτική της καριέρα. Είχαν μια μακρόχρονη σχέση και τα μέλη του κόμματος την έπεισαν ότι δεν είναι δυνατόν σε μια παράταξη που το μισό του ονόματός της αποτελείται από το «Χριστιανό-» να ελπίζει πως θα αναλάβει την ηγεσία συζώντας με κάποιον χωρισμένο, όντας κι εκείνη χωρισμένη.

Κάποιος να μιλήσει στη Μέρκελ για το νόμο του Αναξίμανδρου...  4%25281%2529

Η Μέρκελ με το σύζυγό της και το ζεύγος Ομπάμα

Ο Σάουερ έκτοτε είναι απλώς ένας κομπάρσος δίπλα της. Δεν πήρε ποτέ το όνομά του –άλλωστε με το «Μέρκελ» είχε γίνει τοσο δημοφιλής στους Γερμανούς, δεν τον εμφανίζει ποτέ σε επίσημες δεξιώσεις (κάνουν παρέα μόνο όταν πάνε στην Όπερα ή για διακοπές, όλο και πιο σπάνια πια, δηλαδή...), δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης για το ποιος πραγματικά είναι ο «άνδρας». (Αν και, σύμφωνα με δήλωσή της, στο σπίτι ακόμη ψήνει γλυκά και ράβει κουμπιά η ίδια).

Πόσο ευτυχισμένος μπορεί ένας άνθρωπος να νιώσει έτσι; Εξαρτάται τι θεωρεί ευτυχία ο ίδιος. Κι αξίζει εδώ να παραθέσουμε και τα εξής:

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=108324&catid=7

Η ζωή στην άλλη πλευρά του Τείχους

Όλα αυτά για το κορίτσι που γεννήθηκε στις 17 Ιουλίου του 1954 στο Αμβούργο (μέρος της τότε δυτικής Γερμανίας), μεγάλωσε στη μικρή πόλη των 13.000 κατοίκων, το Τέμπλιν της ανατολικής Γερμανίας όταν ο πάστορας πατέρας αποφάσισε να μετακομίσει η οικογένεια στην άλλη πλευρά του Τείχους.

Λέγεται ότι όταν στις 13 Αυγούστου του 1961 χτίστηκε το Τείχος του Βερολίνου, η μητέρα της κάθισε σε μια εκκλησία κι έκλαιγε, ενώ ο πατέρας της ένιωσε απελευθερωμένος. Η απόφασή του να φύγει από την ακμάζουσα δυτική Γερμανία για να εργαστεί σε ένα σπίτι με παιδιά που είχαν νοητική υστέρηση, στο ανατολικό τμήμα που ακόμη ήταν ερείπιο από τους βομβαρδισμούς, άφησε ακόμη και την οικογένειά του έκπληκτη.

Αν και οι κομμουνιστές δεν τα είχαν ποτέ καλά με την Εκκλησία και τους εκπροσώπους της και αντιμετώπιζε με καχυποψία τους προτεστάντες, η οικογένεια του Χορστ Κάσνερ απολάμβανε ιδιαίτερα προνόμια: τους επέτρεπαν να βλέπουν εκπομπές της δυτικής τηλεόρασης, να διαβάζουν δυτικές εφημερίδες, ακόμη και να παίζουν Μονόπολι, το υπέρτατο καπιταλιστικό επιτραπέζιο παιχνίδι!

Ψυχρός και σκληρός ο πατέρας της, πίεζε συνεχώς την Άγκελα να είναι η καλύτερη μαθήτρια. Και ήταν... Έμαθε και τη γλώσσα της «μητέρας Ρωσίας». Και την έμαθε τόσο καλά, που κέρδισε βραβείο ένα ταξίδι στη Μόσχα. Η... ανταγωνιστικότητα είναι φίλη της ακόμη και σήμερα. Σε ό,τι κάνει, θέλει να είναι πρώτη.

http://www.newscode.gr/proswpa/story/64935/angkela-merkel-h-ischyroterh-gynaika-ths-eyrwphs

Μεγαλώνοντας στην Ανατολική Γερμανία

Κόρη Λουθηρανού πάστορα, γεννημένη στο Αμβούργο το 1954, η Άνγκελα Ντοροτέα Κάσνερ μετακόμισε πολύ νωρίς στη ζωή της στην Ανατολική Γερμανία, στο Τέμπλιν, μια πόλη που βρίσκεται 50 χιλιόμετρα βόρεια από το Βερολίνο, καθώς ο πατέρας της ανέλαβε μια εκκλησία εκεί. Η μητέρα της ήταν καθηγήτρια Αγγλικών και Λατινικών και μέλος του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Η φύση της δουλειάς των γονιών της και το γεγονός ότι κατάγονταν από την Δυτική Γερμανία, όπου μπορούσαν συχνά να ταξιδεύουν για να βλέπουν συγγενείς και φίλους και να επιστρέφουν με δώρα που ήταν πολύτιμα στην ανατολική πλευρά, σήμαινε ότι η Άνγκελα και τα δύο μικρότερα αδέλφια της δεν έζησαν ποτέ σε συνθήκες πραγματικής φτώχειας, ούτε απεκόπησαν εντελώς από τα τεκταινόμενα στην Δύση. Από το 1973 ως το 1978 σπούδασε Φυσική και Χημεία στη Λειψία, όπου και συνέβησαν δύο ακόμη πολύ σημαντικά γεγονότα:

Κατ’ αρχάς, επηρεασμένη και από την μητέρα της, άρχισε να μετέχει στα κοινά, μέσω της «Ελεύθερης Γερμανικής Νεολαίας» (ένα σοσιαλιστικό φοιτητικό κίνημα).

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ


*1 https://paideia.forumgreek.com/t941-topic#2739

___________________________________________________________
Κάνω το επάγγελμα του ανθρώπου και το επάγγελμα του υπαλλήλου.
Δραματικά ασυμβίβαστα πράγματα. (Σεφέρης)
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5303
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή


 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης