ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Καμία παραλία στην Ήπειρο δεν βραβεύεται φέτος με «Γαλάζια Σημαία»; Ουδεμία έκπληξη (δυστυχώς)!

Πήγαινε κάτω

Καμία παραλία στην Ήπειρο δεν βραβεύεται φέτος με «Γαλάζια Σημαία»; Ουδεμία έκπληξη (δυστυχώς)! Empty Καμία παραλία στην Ήπειρο δεν βραβεύεται φέτος με «Γαλάζια Σημαία»; Ουδεμία έκπληξη (δυστυχώς)!

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Παρ Μάης 25, 2012 12:35 am

Καμία παραλία στην Ήπειρο δεν βραβεύεται φέτος με

«Γαλάζια Σημαία»


ΧΑΝΟΥΜΕ ΤΟ «ΤΡΕΝΟ» ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ!

Σοβαρό πλήγμα για την περιοχή μας στην έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου

Ανάγκη η Περιφέρεια να επανεξετάσει την τουριστική της πολιτική…

• Έντονα αφήνει τα σημάδια της και στην Ήπειρο η οικονομική κρίση. Μέσα σΆ αυτή την τόσο δύσκολη για την περιοχή μας περίοδο, ο τουρισμός αναμφίβολα θα μπορούσε να αποτελέσει «ανάχωμα», αν δεν βρισκόταν κι αυτός σε κάμψη, όπως αποδεικνύουν οι μειωμένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία, κυρίως απΆ το εξωτερικό.

Εξάλλου, αυτός είναι η... βαριά βιομηχανία μιας περιφέρειας με φτωχή κατά τΆ άλλα οικονομική ζωή, προικισμένης όμως απλόχερα σε φυσική ομορφιά και μνημεία.Παρόλα αυτά, αποδεικνύεται πως η πολιτική που ακολουθείται σε επίπεδο Περιφέρειας και επιμέρους Περιφ/κών Ενοτήτων – Νομών «πάσχει» σοβαρά. Διαφορετικά οι προσδοκίες και τα αποτελέσματα πιθανώς να ήταν πιο ευνοϊκά για την Ήπειρο, στην έναρξη τηςφετινής τουριστικής περιόδου.

Μείναμε χωρίς «Σημαίες»!


Μετά την είδηση λοιπόν για τις μειωμένες αφίξεις τουριστών απΆ το εξωτερικό το καλοκαίρι, κάτι που ως ένα βαθμό ήταν αναμενόμενο, ένα ακόμη πλήγμα δέχθηκε χθες η περιοχή μας, αυτή τη φορά από τον διεθνώς αναγνωρισμένο κι έγκυρο θεσμό «Γαλάζια Σημαία 2012» που φέτος κυριολεκτικά μας προσπέρασε για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια!

Έτσι, την στιγμή που για παράδειγμα η γειτονική μας Λευκάδα (βραβεύονται 7 ακτές της φέτος) και η Κέρκυρα (βραβεύονται 35 ακτές) όχι μόνο δεν χάνουν, αλλά αντιθέτως αυξάνουν τις «Γαλάζιες Σημαίες» στις παραλίες τους, στην Ήπειρο καμία ακτή δεν πληροί τα προβλεπόμενα αυστηρά κριτήρια καθαριότητας, ποιότητας νερών, οργάνωσης και ασφάλειας, ώστε να αποσπάσει τη διεθνή αυτή διάκριση.

Πρώτα τα βασικά


Είναι σαφές λοιπόν ότι η τουριστική πολιτική στην Ήπειρο «χωλαίνει» σοβαρά, αφού οι αρμόδιοι για τον σχεδιασμό της, μεταξύ των οποίων και ο Αντιπεριφερειάρχης Πρέβεζας κ. Στράτος Ιωάννου, θα έπρεπε να ξεκινήσουν πρώτα από τα βασικά. Δηλαδή από την καθαριότητα των ακτών, την οργάνωσή τους (με αποδυτήρια, χημικές τουαλέτες, κάδους απορριμμάτων κ.λπ.) και φυσικά την ασφάλεια όσων τις επιλέγουν για το μπάνιο τους (με ναυαγοσώστες). Οι παραλίες είναι εκείνες που φέρνουν κόσμο στην Ήπειρο τα καλοκαίρια και πρέπει να τις προστατεύουμε ως «κόρην οφθαλμού» και να φροντίζουμε για την ανάδειξή τους.

Ακόμα και σε τουριστικές εκθέσεις στις οποίες κατά καιρούς συμμετέχει η Περιφέρεια Ηπείρου η προβολή της περιοχής μας, με το επιχείρημα ότι έχει διεθνώς αναγνωρισμένες καθαρές και ασφαλείς ακτές, είναι ένα γερό «χαρτί» που μπορεί να αποδώσει σημαντικούς καρπούς.

Δρόμοι και σκουπίδια


Το ίδιο με τις παραλίες ισχύει φυσικά και για τους εθνικούς και επαρχιακούς δρόμους της περιοχής μας που, ενόψει καλοκαιριού πρέπει οπωσδήποτε να καθαριστούν, ώστε να παρουσιάζουν μια καλύτερη εικόνα στα μάτια των επισκεπτών, αν θέλουμε να μην φύγουν από την Ήπειρο με τις χειρότερες εντυπώσεις.

Βέβαια, η Περιφέρεια έχει ξεκινήσει τον καθαρισμό από σκουπίδια της Εθνικής Οδού προς Αντίρριο κι αυτό είναι σημαντικό, όχι όμως και αρκετό! Αντίστοιχες πρωτοβουλίες πρέπει να αναληφθούν, σε συνεργασία με τους Δήμους και στο εσωτερικό τον τεσσάρων Περιφερειακών Ενοτήτων της Ηπείρου, με έμφαση στους δρόμους που οδηγούν προς τα παραθαλάσσια θέρετρα της περιοχής.

Αρνητικές συνέπειες


Οι συνέπειες από το γεγονός ότι καμιά παραλία της Ηπείρου δεν βραβεύθηκε φέτος με «Γαλάζια Σημαία» αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αρνητικές, τουλάχιστον όσον αφορά τα ξένα τουριστικά πρακτορεία που προγραμματίζουν να φέρουν το ερχόμενο καλοκαίρι γκρουπ επισκεπτών στην Ελλάδα για διακοπές. Κι αυτό γιατί για τους Ευρωπαίους και γενικότερα για τους ξένους τουρίστες, η ύπαρξη ή μη «Γαλάζιας Σημαίας» παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στην διαδικασία επιλογής του τόπου όπου θα κάνουν τα μπάνια τους.

Κανείς δεν φρόντισε…


Βέβαια, ήδη από πέρυσι είχε γίνει γνωστό ότι η Ήπειρος, που είχε βραβευθεί για τέσσερις παραλίες της, θα έχανε δύο «Γαλάζιες Σημαίας», επειδή από τους επιθεωρητές του Προγράμματος που τις απονέμει είχαν διαπιστωθεί σοβαρές ελλείψεις σε κριτήρια που αφορούν την καθαριότητά τους και την ασφάλεια των λουομένων! Εκτός όμως από την Κυανή Ακτή και το Μονολίθι στην Πρέβεζα, τελικά η διάκριση χάθηκε και για την Λούτσα στο Δήμο Πάργας, καθώς και για την παραλία της Μέγας ¶μμου στα Σύβοτα που πέρυσι είχαν βραβευθεί. Πράγμα που σημαίνει ότι κανείς αρμόδιος στους δύο Νομούς δεν ασχολήθηκε σοβαρά με το συγκεκριμένο θέμα κι ας υπήρχαν προειδοποιητικά μηνύματα.

Πρώτα οι ακτές


Στην Πρέβεζα γίνεται από την τοπική Περιερειακή Ενότητα και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Στράτο Ιωάννου μία μεγάλη προσπάθεια φέτος για την ένταξη της αρχαίας Νικόπολης στα μνημεία της UNESCO (λεπτομέρειες σελίδα 8 ). Προσπάθεια που, αν τελικά ευοδωθεί, θα δώσει στην περιοχή ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στον τομέα του μνημειακού τουρισμού, καθώς η Νικόπολη θα προσελκύει πολύ περισσότερους επισκέπτες απΆ ότι σήμερα.
Όμως, η Πρέβεζα εκτός της Νικόπολης έχει και μοναδικές παραλίες, που αποτελούν διαχρονικά τον βασικό πόλο έλξης Ελλήνων και ξένων τουριστών. Πρόσφατα ο «Π.Λ.» καυτηρίασε το γεγονός ότι ακτές του γειτονικού Νομού, όπως αυτή στο Κανάλι δεν παρουσιάζουν την εικόνα που θα έπρεπε, αφού είναι γεμάτες σκουπίδια, δημοσιεύοντας μάλιστα και σχετική φωτογραφία. Τελικά η υπόθεση με τις «Γαλάζιες Σημαίες» ήρθε να επιβεβαιώσει την άποψη περί περιβαλλοντικής υποβάθμισης των παραλιών μας.

Χωρίς ναυγοσώστες!


Όσο για την ασφάλεια των ακτών στην περιοχή της Πρέβεζας κι εδώ τα πράγματα είναι… σκούρα, αφού λόγω αναστολής των προσλήψεων εξαιτίας της προεκλογικής περιόδου, δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν ναυαγοσώστες σε ακτές όπως το Μονολίθι, η Κυανή Ακτή, ο Βράχος κ.λπ.. Και πρέπει να σημειωθεί ότι χωρίς ναυαγοσώστες καμία παραλία δεν δικαιούται «Γαλάζια Σημαία»!

Στην Π.Ε. Θεσπρωτίας


Τα ίδια ισχύουν και για την Π.Ε. Θεσπρωτίας. Με επίκεντρο τα Σύβοτα όλη η περιοχή δέχεται κάθε καλοκαίρι χιλιάδες ξένους τουρίστες, κυρίως από την γειτονική Ιταλία. Οι οποίοι επίσης επιλέγουν να κάνουν τις διακοπές τους κοντά σε ακτές με «Γαλάζια Σημαία». Φέτος, με την αφαίρεση του συγκεκριμένου βραβείου από την Λούτσα κοντά στην Πάργα και τη Μέγα ¶μμο χάνεται ένα σημαντικό πλεονέκτημα και για τα Σύβοτα και για την ευρύτερη περιοχή.

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://www.proinoslogos.gr/component/content/article/33/12003

Ουδεμία έκπληξη μου προκαλεί αυτή η είδηση. Δυστυχώς... Ήταν αναμενόμενο να συμβεί κάτω από την απύθμενη αδιαφορία των αρμοδίων για θέματα περιβάλλοντος του τόπου μας και δη των ακτών μας. Και θα αιτιολογήσω και θα στηρίξω αυτή την άποψη με τα ακόλουθα στοιχεία:

1. Πέρυσι έχασε τη γαλάζια σημαία το Δρέπανο. Τίποτε όμως δεν είδαμε να αλλάζει στο Δρέπανο τη χρονιά αυτή. Καμία μέριμνα ώστε η παραλία να ανακτήσει τη διάκριση. Επιπλέον ο δρόμος που οδηγεί εκεί έχει γίνει πια επικίνδυνος από τις τεράστιες λακκούβες που υπάρχουν στο οδόστρωμα. Κι ακόμη τίποτε δεν έγινε για τα τροχόσπιτα που αυθαίρετα στήνονται δίπλα στο κύμα αν και θεωρητικά αυτό είναι παράνομο... Η αμέλεια γίνεται ακόμη μεγαλύτερη αν τη συνδυάσουμε με το ιδιαίτερο καθεστώς της παραλίας του Δρεπάνου που βρίσκεται στα όρια του ΝΑΤΟΥΡΑ 2000 χάρη στις εξαίσιες λιμνοθάλασσες της περιοχής και την ορνιθοπανίδα τους αλλά και τα ιστορικά μνημεία που βρίσκονται κοντά στην παραλία. Πχ ο πύργος Ραγίου.

Καμία παραλία στην Ήπειρο δεν βραβεύεται φέτος με «Γαλάζια Σημαία»; Ουδεμία έκπληξη (δυστυχώς)! %25CE%25A0%25CE%25A5%25CE%25A1%25CE%2593%25CE%259F%25CE%25A3%2520%25CE%25A1%25CE%2591%25CE%2593%25CE%2599%25CE%259F%25CE%25A5%2520020

Τον έχετε επισκεφθεί; Μάλλον απίθανο! αφού ο δρόμος που οδηγεί εκεί είναι αδιάβατος για κανονικό αυτοκίνητο... Κι επίσης δε διαθέτει φύλακα. Αποτέλεσμα να παραμένει κλειστός! Κι ας μη συζητήσουμε για τη χερσόνησο της Λυγιάς που ο αρχαιολογικός της χώρος παραμένει αναξιοποίητος και μη προσβάσιμος στον απλό επισκέπτη... Κι αξίζει να σημειώσουμε ότι σε πολύ κοντινή απόσταση με το Δρέπανο βρίσκονται και τα αρχαία Γίτανα. Διαθέτοντας μάλιστα και αρχαίο θέατρο. Πλην όμως κι αυτά παραμένουν κλειστά γιατί δεν υπάρχουν οβολοί για φύλακα!!!

Κι όμως κατά τα άλλα σκούζουμε για κρουαζιέρες στο λιμάνι μας... Να έρθουν οι τουρίστες. Οι πλούσιοι τουρίστες της κρουαζιέρας. Και να πάνε πού;

2. Μετά και από προσωπικές μου ενέργειες είχε επιλεγεί από την περιβαλλοντική οργάνωση Helmepa η πόλη της Ηγουμενίτσας ως τόπος 15νθήμερης έκθεσης με στόχο και την ενημέρωση του κοινού για θέματα προστασίας του θαλάσσιου περιβάλλοντος αλλά και την προβολή του τόπου μας. Μάλιστα το παιδικό τμήμα της οργάνωσης θα διέθετε και δωρεάν πούλμαν για μετάβαση στην έκθεση για όλους τους μαθητές του νομού μας. Τελικά η έκθεση ακυρώθηκε. Γιατί παρά τις προσπάθειες της Helmepa δεν παραχωρήθηκε από τους αρμοδίους κατάλληλος χώρος για την πραγματοποίηση της έκθεσης!!!

Δείτε για το ζήτημα της έκθεσης της Helmepa παλιότερες ανακοινώσεις μας εδώ:

https://xarinpaideias.forumgreek.com/t994-topic Έκθεση HELMEPA για το Θαλάσσιο Περιβάλλον και τις Επιστήμες στο Βόλο και σε λίγες μέρες και στην Ηγουμενίτσα!

https://xarinpaideias.forumgreek.com/t1031-topic Οι Σέρρες πήραν τη θέση της Ηγουμενίτσας... Ακυρώθηκε η έκθεση της Helpepa στη Θεσπρωτία λόγω μη παραχώρησης κατάλληλου χώρου...

3. Για τα Σύβοτα. Και το Μέγα ¶μμο. Το περίεργο δεν είναι που χάθηκε φέτος η γαλάζια σημαία. Περίεργο είναι που την είχε τη σημαία μέχρι τώρα... Τι σχέση έχει η παραλία αυτή με τα περιβαλλοντικά κριτήρια της γαλάζιας σημαίας; Εκεί η φυσική ομορφιά του τοπίου έχει λεηλατηθεί άγρια από την πλέον κακόγουστη εκμετάλλευση με το ένα μαγαζί πάνω στο άλλο και με τις ομπρέλες και τις (ξ)απλώστρες να μην αφήνουν χώρο για να στρώσεις την ψάθα σου... Ναι, ο Μέγας ¶μμος είναι πολύ ωραίο σημείο να απολαύσεις τον καφέ σου και το φαγητό σου αλλά για γαλάζια σημαία ούτε λόγος να γίνεται... Κι επειδή μόλις προχτές ήμουν εκεί, φοβάμαι ότι δε γίνεται λόγος καν για κολύμπι στην παραλία αυτή. Αφού περίεργες κηλίδες ύποπτης προέλευσης σκάνε μύτη πίσω από τα βράχια και σε αηδιάζουν ακόμη και να κοιτάς τη θάλασσα. Πού να τολμήσεις να πέσεις και μέσα!!!
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης