ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...

Πήγαινε κάτω

Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...  Empty Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 20, 2012 8:00 pm

Η χώρα επιτέλους απέκτησε πρωθυπουργό. Λιγάκι με τους υπουργικούς θώκους υπάρχει πρόβλημα, πόσοι, ποιοι και σε ποιους θα δοθούν, αλλά θέλουν δε θέλουν θα το λύσουν και αυτό. Πρωθυπουργό όμως ορκίστηκε πλέον ο κ. Αντώνης Σαμαράς και θέλουμε επίσης δε θέλουμε πρέπει και εμείς να μάθουμε το who is who του νέου άρχοντα της χώρας.

Αναδημοσιεύουμε τα ακόλουθα από τη Βικιπαίδεια:

Αντώνης Σαμαράς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Πρωθυπουργός της Ελλάδας
Ανέλαβε 20 Ιουνίου 2012

Πρόεδρος Κάρολος Παπούλιας
Προκάτοχος Παναγιώτης Πικραμμένος

Πρόεδρος Νέας Δημοκρατίας
Ανέλαβε 2009

Προκάτοχος Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής

Βουλευτής Μεσσηνίας
Ανέλαβε 2007

Θητεία
1977 – 1996


Προσωπικά στοιχεία

Γέννηση 23 Μαΐου 1951 (61 ετών)

Αθήνα, Ελλάδα
Εθνικότητα Ελληνική
Πολιτικό Κόμμα Νέα Δημοκρατία
Σύζυγος Γεωργία Κρητικού
Παιδιά 2

Ιστοσελίδα antonis-samaras.gr

Ο Αντώνης Σαμαράς (23 Μαΐου 1951, Αθήνα) είναι Πρωθυπουργός της Ελλάδας από τις 20 Ιουνίου 2012, βουλευτής Μεσσηνίας και πρόεδρος του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας από τον Νοέμβριο του 2009. Στη δεκαετία του 1990 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη και ήταν αρχηγός της μέχρι τη διάλυση του κόμματος, το 2004.

Έχει διατελέσει Υπουργός Οικονομικών από τις 2 Ιουλίου 1989 έως τις 12 Οκτωβρίου 1989, Υπουργός Εξωτερικών δύο φορές από τις 23 Νοεμβρίου 1989 έως 16 Φεβρουαρίου 1990 και από τις 11 Απριλίου 1990 έως τις 14 Απριλίου 1992 και Υπουργός Πολιτισμού από τις 8 Ιανουαρίου 2009 έως τις 7 Οκτωβρίου 2009. Ήταν επίσης ευρωβουλευτής το διάστημα 2004-2007.

Βιογραφικά στοιχεία

Είναι γιος του καρδιολόγου Κωνσταντίνου Σαμαρά και της Ελένης Ζάννα, εγγονός του παλιού βουλευτή Θεσσαλονίκης Αλέξανδρου Ζάννα και ανιψιός του πρώην βουλευτή Μεσσηνίας της ΕΡΕ Γεωργίου Σαμαρά. Από το γένος της μητέρας του είναι δισέγγονος της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, κόρης του Εμμανουήλ Μπενάκη.
Το 1970 αποφοίτησε από το Κολλέγιο Αθηνών. Έκανε τις προπτυχιακές του σπουδές στα Οικονομικά στο Κολλέγιο Άμχερστ των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου σπούδαζε την ίδια περίοδο και ο Γιώργος Παπανδρέου, με τον οποίο ήταν και συγκάτοικοι.[2] Παράλληλα με τις σπουδές εργαζόταν σε Ελληνοαμερικάνικο εστιατόριο. Έκανε μεταπτυχιακό Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ.

Στις 20 Μαΐου 1990 νυμφεύτηκε τη Γεωργία Κρητικού, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά. Είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών.

Πολιτική πορεία

1977 - 1993

Υπήρξε ενεργό μέλος της ΟΝΝΕΔ και εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία (ΝΔ) στις 1977 σε ηλικία 26 ετών, ο νεότερος βουλευτής στην ιστορία του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Τον Ιούλιο 1989 διορίστηκε Υπουργός Οικονομικών στην κυβέρνηση συνεργασίας της Νέας Δημοκρατίας με τον Συνασπισμό υπό τον Πρωθυπουργό Τζαννή Τζαννετάκη. Τον Νοέμβριο του ίδιου έτους ανέλαβε Υπουργός Εξωτερικών στην οικουμενική κυβέρνηση ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Συνασπισμού υπό τον Πρωθυπουργό Ξενοφώντα Ζολώτα. Μετά τις επόμενες εκλογές του Απριλίου 1990, όταν η Νέα Δημοκρατία κατάφερε να κερδίσει αυτοδυναμία στο Κοινοβούλιο συνεργαζόμενη με τον βουλευτή της Δημοκρατικής Ανανέωσης Θεόδωρο Κατσίκη, θήτευσε πάλι ως Υπουργός Εξωτερικών. Την περίοδο αυτή χειρίστηκε δύο μείζονα θέματα: το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ και τις σχέσεις με τη γειτονική Αλβανία.

Στις 13 Απριλίου 1992 συγκλήθηκε το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κωνσταντίνο Καραμανλή. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, μετά τη σύνοδο, ο Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την αποπομπή του Α. Σαμαρά από την κυβέρνηση και ακολούθως ανέλαβε ο ίδιος το Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς ο Υπουργός είχε προηγουμένως διαφοροποιηθεί από την κυβερνητική γραμμή παρουσιάζοντας στη σύσκεψη σημείωμα με επτά σημεία δράσης, τα οποία προκάλεσαν την αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού.

Στο διάστημα από το 1992 έως το τέλος της κυβέρνησης Μητσοτάκη διατήρησε τις απόψεις του επί της εξωτερικής πολιτικής. Τον Οκτώβριο του ίδιου έτους παραιτήθηκε από τη βουλευτική του έδρα και αποχώρησε από τη Νέα Δημοκρατία.

1993 - 2000

Στις 30 Ιουνίου 1993 ίδρυσε την Πολιτική Άνοιξη (ΠολΑν) συγκεντρώνοντας στελέχη όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Ανδρέας Λεντάκης, ο Άκης Γεροντόπουλος, ο Στέφανος Γιώτας, ο Στάθης Παναγούλης, ο Δημήτρης Σταμάτης (Θεσσαλονίκης), ο Δημήτρης Σταμάτης (Αιτωλοακαρνανίας), ο Στέφανος Στεφανόπουλος, ο Μανώλης Καλαμίδας και άλλοι. Από τη συνολική του πορεία το κόμμα χαρακτηρίστηκε προσωποπαγές (καθώς συνδέθηκε αδιάσπαστα με το όνομα του ιδρυτή του, που αποτέλεσε το κυρίως προβεβλημένο στέλεχός του και συνεκτικό παράγοντα των μελών του) και μονοθεματικό (καθώς η απήχησή του ήταν σε ευθεία συνάρτηση της έξαρσης του «μακεδονικού»), κινούμενο δεξιότερα της ΝΔ, με έμφαση στα εθνικά θέματα και πατριωτική ρητορική. Στα αξιοσημείωτα πρέπει να αναφερθεί ότι εμπνευστής του ονόματος "Πολιτική Άνοιξη" ηταν ο Οδυσσέας Ελύτης.

Στις αρχές Σεπτεμβρίου 1993 δύο βουλευτές της ΝΔ προσχώρησαν στην Πολιτική Άνοιξη διατηρώντας τη βουλευτική τους έδρα ως ανεξάρτητοι· πρώτα ο Στέφανος Β. Στεφανόπουλος, βουλευτής Ηλείας, και μετά ο Γιώργος Συμπιλίδης, βουλευτής Κιλκίς. Έτσι, η Νέα Δημοκρατία απώλεσε τη δεδηλωμένη, έχοντας μόνο 150 έδρες στην κοινοβουλευτική της ομάδα. Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης αναγκάστηκε να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τον Οκτώβριο του 1993.

Στις εκλογές του 1993 η Πολιτική Άνοιξη συγκέντρωσε 4,88% και εξέλεξε 10 βουλευτές. Στις 20 Απριλίου 1994 στην ΚΟ της Πολιτικής Άνοιξης προσχώρησε και ο βουλευτής Σερρών Χρήστος Καλαϊτζίδης, που είχε εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας, αυξάνοντας σε 11 τους βουλευτές του κόμματος.

Στις ευρωεκλογές του 1994 έλαβε 8,7% των ψήφων και δύο έδρες στο Ευρωκοινοβούλιο.

Στις εκλογές του 1996 έλαβε 2,94% των ψήφων και έμεινε εκτός Βουλής.

Στις ευρωεκλογές του 1999 έλαβε 2,3% των ψήφων και δεν μπόρεσε να επανεκλέξει ευρωβουλευτή.

Την άνοιξη του 1995, ενόψει της λήξης της δεύτερης προεδρικής θητείας του Κωνσταντίνου Καραμανλή, επέκειτο νέα εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Για να εκλέξει Πρόεδρο και να αποφύγει τις εκλογές διατηρώντας την κυβέρνησή του, ο Ανδρέας Παπανδρέου χρειαζόταν τουλάχιστον 180 ψήφους από τις 300 της Βουλής. Ο τότε πρωθυπουργός ήρθε τελικά σε συμφωνία με την Πολιτική Άνοιξη με στόχο να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο πρώην Υπουργός Κωστής Στεφανόπουλος, στηριζόμενος με τον συνδυασμό των ψήφων του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης, όπως και έγινε.

Αυτό έφερε σε δύσκολη θέση τη Νέα Δημοκρατία, που τελούσε υπό την προεδρία του Μιλτιάδη Έβερτ, η οποία αποζητούσε να διεξαχθούν εκλογές με σκοπό την εκμετάλλευση της ραγδαίας πτώσης της δημοτικότητας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ώστε να κερδίσει τις εκλογές η ΝΔ. Ο Μ. Έβερτ και πολλά στελέχη της ΝΔ επιτέθηκαν με βαρύτατες εκφράσεις κατά του Σαμαρά μετά την εκλογή Στεφανόπουλου.

2000 - 2009

Στις εκλογές του 2000 η Πολιτική Άνοιξη δε συμμετείχε και ο Αντώνης Σαμαράς υποστήριξε δημόσια τη Νέα Δημοκρατία, παρότι πολλά στελέχη του κόμματός του είχαν ταχθεί υπέρ του ΠΑΣΟΚ.

Πριν από τις εκλογές του 2004, ο Α. Σαμαράς εντάχτηκε και πάλι στη Νέα Δημοκρατία και συμμετείχε στο ψηφοδέλτιό της στις ευρωεκλογές Ιουνίου 2004, στις οποίες εξελέγη ευρωβουλευτής.

Τη θέση αυτή κατείχε μέχρι το 2007, οπότε και έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη βουλευτής Μεσσηνίας με τη Νέα Δημοκρατία. Με τον ανασχηματισμό της 7ης Ιανουαρίου 2009, τοποθετήθηκε στη θέση του Υπουργού Πολιτισμού, θέση που κράτησε μέχρι τις 7 Οκτωβρίου 2009.

Μετά την ήττα της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2009, ο Κώστας Καραμανλής ξεκίνησε διαδικασίες εκλογής νέου αρχηγού του κόμματος. Μετά από διαβουλεύσεις, για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος η εκλογή θα γινόταν με ανοικτή διαδικασία από τα μέλη του, πράγμα που είχε εισηγηθεί από το 2000 η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στις 15 Οκτωβρίου 2009, ο Α. Σαμαράς ανακοίνωσε την υποψηφιότητά του για την προεδρία του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας και εξελέγη πρόεδρος στις εκλογές που διεξήχθησαν στις 29 Νοεμβρίου 2009, με ποσοστό 50,06% έναντι 39,72% της Ντόρας Μπακογιάννη και 10,22% του Παναγιώτη Ψωμιάδη.

Συμμετοχή της Νέας Δημοκρατίας στην κυβέρνηση Λουκά Παπαδήμου

Τον Νοέμβριο του 2011 υπό το βάρος δυσμενών εξελίξεων και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας, ο Αντώνης Σαμαράς για πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης αποδέχθηκε ως αναπόφευκτη τη δανειακή σύμβαση και συμφώνησε στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εγκαταλείποντας τη μέχρι τότε αντιπολιτευτική τακτική του, προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση.

Κατόπιν ολιγοήμερων διαβουλεύσεων μεταξύ του τότε Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά και του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργου Καρατζαφέρη, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επί πρωθυπουργίας Σημίτη και πρώην Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Λουκάς Παπαδήμος, έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ορκίστηκε πρωθυπουργός.

Παρά την πίεση της κοινής γνώμης και τις διεθνείς πιέσεις για συνεργασία, οι διαπραγματεύσεις πολλές φορές κινδύνευσαν με αποτυχία λόγω της απροθυμίας και των παλινωδιών των αρχηγών των δύο μεγάλων κομμάτων.

Τελικά, συμφωνήθηκε η νέα Κυβέρνηση (την οποία ο Σαμαράς χαρακτήριζε ως μεταβατική), αφού εξασφάλιζε τη συνέχιση του δανεισμού της χώρας, με την αποδέσμευση της έκτης δόσης, την επιτυχία της ανταλλαγής των κρατικών ομολόγων (PSI+) και τη χορήγηση του δανείου της συμφωνημένης νέας σύμβασης, να οδηγήσει τη χώρα σε εθνικές εκλογές, στις 19 Φεβρουαρίου 2012. Η διεξαγωγή, τελικά, των εκλογών αναβλήθηκε επ' αόριστον, λόγω των διαπραγματεύσεων του PSI.

Παρά τη στήριξη της νέας κυβέρνησης από τη ΝΔ, τόσο με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της όσο και με τη συμμετοχή κορυφαίων στελεχών της (όπως οι δύο Αντιπρόεδροι του κόμματος Δήμας και Αβραμόπουλος) σε αυτήν, ο Α. Σαμαράς επέμεινε να αρνείται τον όρο «συγκυβέρνηση». Δεν επέτρεψε τη συμμετοχή βουλευτών της ΝΔ στη νέα κυβέρνηση και υποχρέωσε τον Δημήτρη Αβραμόπουλο να παραιτηθεί από τη βουλευτική του έδρα, προκειμένου να αναλάβει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και ο ίδιος παρέμεινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ανάληψη της πρωθυπουργίας

Μετά τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της 17ης Ιουνίου, με ποσοστό 29,66%, και τη συμφωνία με τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, ο Αντώνης Σαμαράς ορκίστηκε Πρωθυπουργός στις 20 Ιουνίου.

Ο Αντώνης Σαμαράς είναι ο 13ος Πρωθυπουργός που ορκίζεται από το 1974.

Αντιπολιτευτική δράση

Αντιμνημονιακή πολιτική και κριτική


Τον Μάιο του 2010, μετά την όξυνση της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας και τη σύναψη της δανειακής σύμβασης με την τρόικα, ήρθε προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τίτλο "Μέτρα για την εφαρμογή του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας από τα κράτη−μέλη της Ζώνης του ευρώ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ)" (που έγινε γνωστό ως «Μνημόνιο»), το οποίο ο Σαμαράς απέρριψε, επιβάλλοντας γραμμή "κομματικής πειθαρχίας". Μετά την ψηφοφορία η Ντόρα Μπακογιάννη διαγράφηκε από την Νέα Δημοκρατία ύστερα από απόφαση του Αντώνη Σαμαρά, λόγω της επιλογής της να υπερψηφίσει την νομοθετική διάταξη.

Στο επόμενο διάστημα η ΝΔ υπό την ηγεσία του Α. Σαμαρά ακολούθησε αντιπολιτευτική και αντιμνημονιακή τακτική, βασισμένη στο αίτημα επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου και της υιοθέτησης νέου μίγματος πολιτικής, προς την κατεύθυνση της λήψης αναπτυξιακών μέτρων και τόνωσης της αγοράς, η οποία όμως χαρακτηρίστηκε από μεγάλη μερίδα πολιτικών αναλυτών και δημοσιογράφων ως αδύνατη και ουτοπική.

Προκειμένου να συνεχισθεί η χορήγηση του δανείου, οι Ευρωπαίοι εταίροι απαίτησαν την παροχή ενυπόγραφων συγκαταθέσεων για τη δανειακή σύμβαση από τους πολιτικούς αρχηγούς που στήριζαν την κυβέρνηση Παπαδήμου. Ωστόσο, ο Αντώνης Σαμαράς αρχικά αρνήθηκε, θεωρώντας προσβλητική την αξίωση ενυπόγραφης δέσμευσης.

Τελικά υπαναχώρησε, και απέστειλε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ με την οποία παρείχε τις απαιτούμενες δεσμεύσεις για επίτευξη των στόχων του προγράμματος στήριξης, επισημαίνοντας ότι διαφωνεί με τη μέχρι τότε οικονομική πολιτική. Το επόμενο διάστημα ο Αντώνης Σαμαράς δέχθηκε έντονη κριτική από πολλές πλευρές του κόμματος για την απόφαση του να συναινέσει.

Ο Α. Σαμαράς υπερασπίζεται ως και το 2012 την επιλογή της αντίθεσής του στο «Μνημόνιο 1», παρότι στελέχη του κόμματός του τον επικρίνουν τόσο για την επιλογή στήριξης της Κυβέρνησης Παπαδήμου, όσο και για την πρόθεσή του να υποστηρίξει το κούρεμα των ελληνικών ομολόγων (PSI), τη νέα δανειακή σύμβαση και τα μέτρα που τη συνοδεύουν.

Υπολογίζοντας ως απειλή τον κίνδυνο χρεοκοπίας της χώρας, στις 11 Φεβρουαρίου του 2012 ζήτησε κομματική πειθαρχία από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ. στην υπερψήφιση των μέτρων του «Μνημονίου 2» ώστε να εξακολουθήσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας από νέα δανειακή σύμβαση, εγκαταλείποντας έτσι την αντιμνημονιακή του πολιτική. Κατά την ψήφιση, 20 από τους συνολικά 83 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας καταψήφισαν το «Μνημόνιο 2», ένας απείχε και οι 21 συνολικά διαγράφηκαν από την κοινοβουλευτική ομάδα της Ν.Δ.

Κριτική

Αλβανικό ζήτημα


Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργού Εξωτερικών το 1990 - 1992, δέχθηκε έντονες κατηγορίες για τα μαζικά κύματα μεταναστεύσεων από την Αλβανία. Ο ίδιος έχει αρνηθεί τα όσα του προσάπτονται, υποστηρίζοντας ότι η πτώση του καθεστώτος του Ενβέρ Χότζα, σε συνδυασμό με την τριτοκοσμική κατάσταση που είχε φτάσει την Αλβανία, ήταν το γεγονός που οδήγησε πολλούς κατοίκους της να προσφύγουν σε γειτονικές χώρες όπως η Ελλάδα.

Σήμερα ο Α. Σαμαράς διατηρεί σκληρή γραμμή στο ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης, παρόλα αυτά τα γεγονότα της τότε εποχής και οι χειρισμοί τους έχουν χρησιμοποιηθεί, και μετά την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ το 2009, ως σημείο πίεσης και κριτικής από αντίπαλα κόμματα.

Το ζήτημα του ονόματος της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας

Η ίδρυση της Πολιτικής Άνοιξης μετά την αποπομπή του Α. Σαμαρά από τη ΝΔ, προξένησε αντιδράσεις στις τάξεις των οπαδών της ΝΔ, οι οποίοι για πολλά χρόνια του απέδιδαν τον χαρακτηρισμό του «αποστάτη» και έχει γίνει έκτοτε αντικείμενο πολλών συζητήσεων.

Ο Κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «διαπλεκόμενα οικονομικά και εκδοτικά συμφέροντα» που οδήγησαν στην ανατροπή της κυβέρνησής του, ως όργανο των οποίων κατηγόρησε τον Αντώνη Σαμαρά.

Ο Αντώνης Σαμαράς έχει επανειλημμένως απορρίψει τις κατηγορίες, υποστηρίζοντας πως έπραξε κατ' αυτόν τον τρόπο για λόγους αρχής, συνδέοντας τον Κ. Μητσοτάκη με υποχωρητικότητα στο «Μακεδονικό», θέση που έχει διατυπωθεί και δημοσιευτεί και από τρίτους, για διαφορετικούς από τη δημόσια τοποθέτησή του, παρασκηνιακούς χειρισμούς του Κ. Μητσοτάκη, πλέον των οποίων και η αποπομπή Σαμαρά.

Ο Α. Σαμαράς μερικά χρόνια μετά εμφάνισε, σε τηλεοπτική συνέντευξή του, επιστολή που του είχε αποστείλει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής με την οποία επικαλείται σύμπλευση απόψεων των δύο ανδρών για το θέμα.

Σημερινές θέσεις

Ο Αντώνης Σαμαράς υπερασπίζεται τους χειρισμούς του 1992 - 1993 για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, ωστόσο φαίνεται έμμεσα πλέον να αποδέχεται τη λεγόμενη «κόκκινη γραμμή» της εξωτερικής πολιτικής για το θέμα. Ο Α. Σαμαράς απέρριπτε τότε τη σύνθετη ονομασία, ωστόσο σήμερα δεν έχει ταχθεί δημοσίως κατά της συγκεκριμένης θέσης η οποία απετέλεσε τον πυρήνα της πολιτικής που ακολούθησε η χώρα επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.

Σκανδαλολογία

Χωρίς να έχει αποδειχθεί για κανέναν Έλληνα πολιτικό η ενδεχόμενη εμπλοκή του με το Σκάνδαλο Siemens, έγινε προσπάθεια σύνδεσης του Α. Σαμαρά για έμμεση συμμετοχή του σε αυτό, με αφορμή ηλεκτρονική αλληλογραφία που του είχε αποσταλεί από συγγενή εξ' αγχιστείας, μέσω της οποίας του ζητήθηκε να μεσολαβήσει υπέρ του αποστολέα στον Μιχάλη Χριστοφοράκο, τον τότε διευθύνοντα σύμβουλο της θυγατρικής της Siemens στην Ελλάδα.

Για το συγκεκριμένο θέμα άφησε αιχμές ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, κάνοντας λόγο για τηλεφωνικές συνομιλίες μεταξύ Α Σαμαρά και Μ. Χριστοφοράκου.

Κυβέρνηση Παπαδήμου και αντιπολίτευση

Το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς παρέμεινε αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, παρότι έδωσε προσωπικά ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπαδήμου και η Νέα Δημοκρατία τη στήριξε και συμμετείχε διά στελεχών της σε αυτήν, έγινε αφορμή κριτικής καθώς θεωρήθηκε πολιτειακό παράδοξο.
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...  Empty Απ: Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 20, 2012 9:05 pm

Στον αστερισμό των διδύμων λοιπόν και ο νέος πρωθυπουργός. Όπως και ο προηγούμενος που εξελέγη από εκλογές, ο ΓΑΠ.

Και σε ανάλογο αστερισμό και η πολιτική μας ζωή. Με δίδυμα και τρίδυμα ακόμη.

Κοίτα να δεις που δεν πιστεύω σε αστρολόγους και μαγγανείες και θα αρχίσω να τους λαμβάνω υπόψη.

Γιατί είναι και το άλλο, ο ΓΑΠ όχι μόνο ανήκε στους διδύμους, γεννημένος στις 16 Ιούνη, αλλά και με γιορτή την ίδια μέρα του αγίου Μνημονίου! Που μπορεί να μην ξέραμε την ύπαρξή του αλλά πλέον τον μάθαμε καλά...

Όσο για το νέο μας πρωθυπουργό, και παλιό συγκάτοικο στα φοιτητικά του χρόνια με τον ΓΑΠ (δίδυμο φοβερό) αφενός ως υπουργός πρόκοψε σε κυβέρνηση συνεργασίας δύο και τριών κομμάτων. Μόλις η Νέα Δημοκρατία σχημάτισε μόνη της κυβέρνηση, στράβωσε το πράγμα και ο Μητσοτάκης του έδωσε πόδι. 13 Απρίλη του 1992 - είκοσι χρόνια πριν... Με δραματικές βέβαια συνέπειες στη συνέχεια για τη Νέα Δημοκρατία, απώλεια της Δεδηλωμένης και αναγκαστικές εκλογές.

Έδωσε πήρε με την ΠολΑν, τζίφος. Μέχρι που συνεταιρίστηκε με τον Αντρέα Παπανδρέου στο θέμα εκλογής Προέδρου Δημοκρατίας και σφράγισε και πάλι τις πολιτικές εξελίξεις. (1995) Νέο εγκεφαλικό για τη Νέα Δημοκρατία που επιζητούσε εκλογές. Έτσι έγινε και άνοιξε ο δρόμος στο Σημίτη και βεβαίως και στην είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Αφού λοιπόν εξετελέσθη ο ιστορικός ρόλος της ΠολΑν, γύρω στα 2000 διαλύεται και ο αρχηγός της και νυν πρωθυπουργός μας αρχίζει και πάλι να ερωτοτροπεί με τη Νέα Δημοκρατία! Το 2004 μπαίνει στο ευρωψηφοδέλτιο και 5 χρόνια αργότερα παίρνει και την αρχηγία του κόμματος. Με μόλις 50,06% αλλά τι σημασία έχει; Οριακό μεν το αποτέλεσμα αλλά εκείνος πια ο άλλοτε υβριζόμενος ως αποστάτης, κρατά το τιμόνι της Νέας Δημοκρατίας.

Σύντομα βρίσκεται και ο τρόπος να απομακρυνθεί η άλλη επίδοξη αρχηγός, η Ντόρα, και κόρη του άσπονδου εχθρού του, του Μητσοτάκη. Μόνος του πια αλλά και κόντρα στον αστερισμό του που προβλέπει δίδυμα... οπότε και βρίσκει έδαφος ο παλιός του συγκάτοικος να κάνει ό,τι θέλει.

Πότε αρχίζει να ανεβαίνει και πάλι; Όταν τον αναγκάζουν να προσυπογράψει ένα νέο δίδυμο ή μάλλον τρίδυμο, την κυβέρνηση συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ...

Εκείνος συνεχίζει να ονειρεύεται πως με τη μοναχική του πορεία μπορεί να γίνει πρωθυπουργός. Απαιτεί εκλογές αλλά... δεν του φτάνουν τα κουκιά για πρωθυπουργία! Έτσι παραδίδει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης λίγες ώρες μετά που την παρέλαβε. Και όμως θα μπορούσε να στριμώξει το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ...

Γιατί; Γιατί πήγαμε σε δεύτερες εκλογές;

Η απάντηση δόθηκε όταν είδαμε την επόμενη κίνηση. Την επάνοδο της Ντόρας στη Νέα Δημοκρατία! Ξαναφέρνει λοιπόν την Ντόρα στην παράταξη και σαν αχτύπητο δίδυμο οι δυο τους στο χώρο της δεξιάς καταφέρνουν την πολυπόθητη πρωτιά στις προχτεσινές εκλογές!

Τώρα πια με ένα 30% ποιος μπορεί να του μιλήσει;

Και βέβαια έχει την πείρα πως ο δικός του αστερισμός είναι στους διδύμους ή και τριδύμους... οπότε σοφά προσέγγισε ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ και ανέλαβε τα ηνία της χώρας.

Το μόνο κακό είναι που οι Δίδυμοι εκτός από διπλοί είναι και του αέρα. Και όπου φυσάει ο άνεμος.

Και το χειρότερο που τα μελτέμια έχουν αρχίσει...

Πού θα πάει το καραβάκι;

Το μισοβυθισμένο καραβάκι μας...

Ας βάλουν το χέρι τους αστρολόγοι, θεοί και δαίμονες. Είτε τους πιστεύουμε είτε και όχι. Γιατί ο ορίζοντας είναι κατασκότεινος και οι προβλέψεις κατάμαυρες...

Και λένε οι ναυτικοί πως ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται.

Τι είδους καπετάνιος θα αποδειχτεί ο δισέγγονος της Πηνελόπης Δέλτα;

Στις υπουργικές του θητείες δεν είδαμε τίποτε το φοβερό.

Ως ιδρυτής κόμματος τίποτα...

Ως αρχηγός; Αποδεκάτισε το κόμμα...

Ακόμη και ως συγκυβερνήτης υπό το Λουκά Παπαδήμο κατάφερε να δημιουργήσει πολιτειακά παράδοξον...

Ως πρωθυπουργός; Αν όχι ο θεός και τα άστρα, τουλάχιστον το πνεύμα της γιαγιάς του ας του δώσει φώτιση. Γιατί δεν ενδιαφέρει ο προσωπικός του μύθος μα μας καίει και μας τσουρουφλίζει όλους το αύριο...

Που ούτε δίδυμο ούτε και τρίδυμο προδιαγράφεται. Μα εντελώς ανύπαρκτο. Σαν ένα φτερό στον άνεμο. Και δυστυχώς, το ξαναλέω, οι Δίδυμοι είναι του αέρα...





ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...  Empty Απ: Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 20, 2012 9:29 pm


Με κάτι τέτοιες δηλώσεις του τη μια μέρα που την άλλη τις σκόρπιζε ο άνεμος, κατάφερε να τον αποκαλούν κωλοτούμπα οι πολιτικοί του αντίπαλοι. Είναι που δεν ξέρουν από ζώδια. Και τι εστί δίδυμος. Αλλιώς θα είχαν ερμηνεύσει το φαινόμενο. Και την έλλειψη σταθερών αποφάσεων.

Μωρέ σου λέω, πιστεύουμε δεν πιστεύουμε σε αστρολογίες, μόνο αυτές μπορούν να εξηγήσουν κάποια φαινόμενα. Εκεί που η λογική μας σηκώνει τα χέρια ψηλά.

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...  Empty Απ: Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 20, 2012 10:55 pm

Και είναι τυχαίο που και οι νικητήριες για εκείνον εκλογές συνέβησαν και αυτές στο ζώδιο των διδύμων;

Μ' αρέσει που απορούσαν και πάλι μερικοί. Για το ευμετάβλητον του εκλογικού σώματος. Που μετακόμισαν κατά εκατοντάδες χιλιάδες από το ένα κόμμα στο άλλο μέσα σε σαράντα μέρες! Μωρέ, δεν ξέρουν καθόλου τι σημαίνει αστερισμός των διδύμων...

Το άλλο; Το άλλο αστρολογικόν; Αφού είπαμε να το παίξουμε καφετζούδες και αστρολόγοι της πολιτικής; Και πώς να το παίξουμε δηλαδή που τα σοβαρά μας τελείωσαν την Κυριακή το βράδυ;

Λοιπόν. Ο Κουβέλης. Ο τρίτος του τριδύμου λαχνού που κέρδισε την συν-κυβέρνηση. Τι είναι αστρολογικά; Παρθένος! Άντε τώρα να μη μας πιάσει και το θεολογικό σκέλος, να συμπληρώσουμε κι εμείς το τρίδυμο, και να μη θυμηθούμε τη γνωστή παραβολή των Παρθένων...

Μας έψησε μετά την 6η Μάη πως θέλει να φτιάξει κυβέρνηση και πως του έφταιγε και καλά ο Αλέξης που δεν ήθελε να παίξει με τα άλλα παιδάκια... Και τώρα; Τώρα μια χαρά είπε το ναι...

Και μια και είπαμε Αλέξης. Αυτός ανήκει - ζωδιακά τουλάχιστον - στα λιοντάρια. Άλλο όμως λιοντάρι και άλλο λεονταρισμοί... Αν και εδώ οι άσπονδοι εξ αριστερών εχθροί του θα μιλούσαν ακόμη και για λεοντή.

Όπως και αν έχει η πολιτική ζωή της χώρας βρίσκεται στον αστερισμό των διδύμων και όχι του λέοντα. Τόσο δίδυμη είναι η όλη κατάσταση που ενώ εκατομμύρια Έλληνες τα έβαζαν με το δικομματισμό, και είχαμε αρχίσει να το πιστεύουμε κι εμείς μετά την 6η Μάη, στις 17 του Ιούνη καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε ένα νέο δικομματισμό. Άλλαξε ο Μανολιός και τι έκανε; Από μπλε - πράσινο μεταλλάχτηκε σε μπλε - ροζ! Πλήρης αφανισμός των μικρών κομμάτων. Ακόμη και το ΚΚΕ κατέρρευσε.

Αλήθεια, ξέρετε τι ζώδιο είναι η Παπαρήγα; Σκορπιός! Εμ, δε θα μπορούσε να είναι και τίποτε άλλο... Όποιος γνωρίζει από γυναίκες σκορπιούς, καταλαβαίνει τι θέλω να πω... Και νόμιζε το λιονταράκι ο Τσίπρας πως θα την κάνει του χεριού του. Βρε ο σκορπιός είναι τόσο αυτοκαταστροφικός που μπορεί και να αυτοκτονήσει μπρος στον κίνδυνο να χάσει την εξουσία ακόμη και στο μικρόκοσμό του...

Ποιος μας έμεινε; Ο Βενιζέλος. Χαμένος από χέρι. Αιγόκερως... Ερίφιον δηλαδή. Τι δουλειά έχει την εποχή των διδύμων; Εκτός από τα δύο κερατάκια του, καμία σχέση. Πάντως, κατά τους αστρολόγους, με τον Κουβέλη θα τα βρούνε. Οι Αιγόκεροι ταιριάζουν λένε τα αστρολογικά κιτάπια με τους Παρθένους. Άμα δεν ταιριάζανε, δε θα συμπεθεριάζανε κιόλας, ε;

Πάντως ο Δίδυμος της παρέας ας προσέχει. Όχι βέβαια τον Παρθένο. Τι να κάνει ο καημένος ο Παρθένος; Με τους Αιγόκερους όμως δεν μπορεί κανείς να κοιμάται ήσυχος...

Και το θέμα είναι πως την Ντόρα μπορείς να τη διαγράψεις, τον Ευάγγελο όμως; Που τον έχεις ανάγκη; Αλλιώς τη χάνεις τη δεδηλωμένη;

Κι όχι τίποτε άλλο, μα θα χοροπηδάνε πολλοί από τη χαρά τους αν τέτοιο χουνέρι του κάνουν. Και πιο πολύ απ' όλους ο ... επίτιμος...

Και ξέρετε, η Ντόρα του είναι Ταύρος. Και ταιριάζει ζωδιακά τουλάχιστον με τους Αιγόκερους, ζώδια γήινα και τα δύο.

Αφήστε που Ταύρος είναι και Πάνος Καμμένος. Και μπορεί θεωρητικά να τους διχάζει με την Ντόρα το Μνημόνιο αλλά είναι πολλά αυτά που τους ενώνουν. Εξάλλου ο Πανούλης σε κυβέρνηση με Σαμαρά και Βενιζέλο είπε πως δεν μπαίνει. Με την Ντόρα; Που είναι και ταυράκια και τα δυο τους;

Όπως και να έχει και για να αφήσουμε τα κωμικά στην άκρη, η πολιτική κατάσταση είναι πάρα πολύ ρευστή. Και δε χρειάζεται αστρολογική ανάλυση και αναφορές στο ρευστόν των Διδύμων. Στοιχειώδης λογική και μόνο...



ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...  Empty Απ: Ο 13ος πρωθυπουργός και ο αστερισμός των διδύμων ή και τριδύμων...

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Τετ Ιουν 20, 2012 11:14 pm

Η Μέρκελ; Τι ζώδιο είναι; Καρκίνος! Θα μπορούσε να είναι κάτι άλλο;;;;;

Και φυσικά ουδεμία σχέση έχουν οι Καρκίνοι με τους Διδύμους.

Άλλο που η καγκελάριος κάλεσε κιόλας στο Βερολίνο το νέο μας πρωθυπουργό.

Έτσι κι αλλιώς και με τον ΓΑΠ όλο αγκαλίτσες και φιλάκια ήταν μέχρι που έδωσε εν μια νυχτί την εντολή να τον αποκεφαλίσουν...
ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης