ΧΑΡΙΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Θέλετε να αντιδράσετε στο μήνυμα; Φτιάξτε έναν λογαριασμό και συνδεθείτε για να συνεχίσετε.

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, κ. ΣΟΪΜΠΛΕ, ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ;

Πήγαινε κάτω

ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, κ. ΣΟΪΜΠΛΕ, ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ;   Empty ΕΓΓΥΗΣΕΙΣ, κ. ΣΟΪΜΠΛΕ, ΕΙΘΙΣΤΑΙ ΝΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΕΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ. ΓΙΑΤΙ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΝ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ;

Δημοσίευση από ΜΑΡΙΟΡΗ Δευ Φεβ 20, 2012 12:16 am

Μόλις προχτές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μας αναγκάστηκε να αποστείλει οργισμένη απάντηση προς τον θρασύτατο εκείνο υπουργό της Γερμανίας που θέλησε να επέμβει στα εσωτερικά της χώρας μας. Τον κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ακολούθησε αμηχανία από την πλευρά της Γερμανίας. Προφανώς δεν το περίμεναν ότι η Ελλάδα μπορεί να υψώσει ανάστημα. Και ο ίδιος ο Σόιμπλε το έριξε στις δικαιολογίες πως ο Πρόεδρος της Ελλάδας παράκουσε!

Να όμως που ενόψει και του αυριανού Eurogroup ο κ. Σόιμπλε επανήλθε δριμύτερος:

Επανέρχεται στο θέμα των ελληνικών εκλογών ο Σόιμπλε

Σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας «Der Tagesspiegel», ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέρχεται στο θέμα των ελληνικών εκλογών με νέα αναφορά στο ιταλικό παράδειγμα και στην ανάγκη παροχής εγγυήσεων από τις πολιτικές δυνάμεις, εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβαση του αυριανού Eurogroup, το οποίο θα αποφασίσει «για συνολικό πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί βήμα βήμα», αλλά και για «ειδικό λογαριασμό χρέους», ενώ θεωρεί βέβαιη την έγκριση του πακέτου από το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 27 Φεβρουαρίου.

Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο ενός Σχεδίου Μάρσαλ για την Ελλάδα, εκτιμά ότι οι συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές και αναφέρεται ενδεικτικά στην χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της χώρας του να βοηθήσει την Ελλάδα στο θέμα των φορολογικών μηχανισμών. Εκφράζει πάντως τη συμπαράστασή του προς τους Έλληνες πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας, ενώ καταλογίζει ευθύνες στην ελίτ της χώρας.

Ο κ. Σόιμπλε δηλώνει μεν ότι δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στους Έλληνες πολιτικούς, αλλά, επισημαίνει ότι «πρέπει να εργαστούμε στο θέμα της αξιοπιστίας, της εμπιστοσύνης και της εγκυρότητας» και αναφέρεται στο πρώτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα ύψους πάνω από 100 δισ. ευρώ, «με ξεκάθαρες συμφωνίες», βάσει του οποίου τα χρήματα δίδονται σε δόσεις και σύμφωνα με τις εκθέσεις της τρόικας, της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ. «Δεν χρειάζεται να σας υπενθυμίσω τις εν μέρει μακροχρόνιες διορθωτικές απαιτήσεις και την ανάγκη διορθώσεων σ' αυτό το πλαίσιο», τονίζει και σε ερώτηση εάν αυτές οι εμπειρίες δικαιολογούν την ανάμιξη σε ό,τι αφορά την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ο Γερμανός υπουργός διερωτάται:

«Είναι ασέβεια όταν αναφέρεις ότι η Ιταλία στο δρόμο της αυτή τη στιγμή προχωράει πάρα πολύ καλά;» και σε ερώτηση αν αναφέρεται στον δρόμο μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών, σημειώνει: «Οπωσδήποτε στον δρόμο μιας κυβέρνησης η οποία στηρίζεται ευρέως από όλες τις υπεύθυνες δυνάμεις στη χώρα και απολαμβάνει την εμπιστοσύνη της Ευρώπης. Αυτό κάνει δυνατές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μειώνουν το ιταλικό χρέος, αλλά κάνουν, πάνω από όλα, τη χώρα πιο ανταγωνιστική. Αυτό δημιουργεί εμπιστοσύνη στις αγορές, η οποία μεταφράζεται από τον Ιανουάριο σε πτώση των σπρεντς και σε επιτυχείς δημοπρασίες ομολόγων».

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών απορρίπτει την υπόθεση ότι η Γερμανία προσπαθεί να επιβληθεί στην Ελλάδα και χρησιμοποιεί, όπως λέει, μια φράση του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου: «η Ελλάδα έχει μια σειρά από προβλήματα που συσσωρεύτηκαν εν μέρει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Προκειμένου να αντιμετωπιστούν και να αντιμετωπιστούν γρήγορα, απαιτούνται επώδυνες διαδικασίες», ενώ προσθέτει: «γι' αυτό και οι αλλαγές δεν είναι εύκολο να εφαρμοστούν και είναι και ένας από τους λόγους γιατί κατά την εφαρμογή των συμφωνηθέντων προγραμμάτων και στόχων δεν πετυχαίνουν όλα τόσο γρήγορα και συνολικά όσο θα το επιθυμούσαμε- και όπως θα έπρεπε να γίνεται προς το συμφέρον της χώρας. Κι έπειτα, κάτι τέτοιο βλάπτει και την αξιοπιστία.

Η αξιοπιστία όμως είναι και το σημαντικότερο- όχι μόνο σε σχέση με τους Ευρωπαίους εταίρους, αλλά και έναντι των αγορών, των δυνητικών επενδυτών, ακόμη και απέναντι στον ίδιο το λαό. Γι' αυτό και όλοι οι Ευρωπαίοι, μεταξύ αυτών και η ελληνική κυβέρνηση, συμφώνησαν τον Οκτώβριο, ότι χρειαζόμαστε περισσότερη συνδρομή, περισσότερους ελέγχους κατά την εφαρμογή των προγραμμάτων. Αυτό είναι το θέμα, τίποτε λιγότερο, τίποτε περισσότερο».

Επανερχόμενος στο θέμα των εγγυήσεων για την εφαρμογή των μέτρων, ο κ. Σόιμπλε τονίζει ότι η Ευρωζώνη δεν περιμένει «τίποτε καινούργιο, τίποτε άγνωστο, τίποτε επιπλέον, αλλά μόνο να εφαρμοστούν αυτά που οι αρχηγοί κρατώνκαι κυβερνήσεων, μεταξύ αυτών και ο Έλληνας πρωθυπουργός, συμφώνησαν ομόφωνα» και συνεχίζει: «Όλοι μαζί χρειαζόμαστε μία επαρκή εγγύηση ότι τα συμφωνηθέντα θα τηρηθούν ανεξάρτητα από την έκβαση των εκλογών. Αυτό ίσχυε για την Πορτογαλία, ίσχυε για την Ιρλανδία και ισχύει ακριβώς το ίδιο και για την Ελλάδα. Στη διασφάλιση αυτή θα συμβάλουν η εφαρμογή των βημάτων που εκκρεμούν μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου και η βελτιωμένη συνδρομή στην εφαρμογή. Τώρα, σ' ό,τι αφορά την αντιπολίτευση: ο κ. Σαμαράς, ο μέχρι πρότινος αρχηγός της αντιπολίτευσης, έχει υπογράψει μία επιστολή, με την οποία δεσμεύεται στο πρόγραμμα».

Ο κ. Σοιμπλε προσθέτει πάντως ότι «βρισκόμαστε σ' έναν καλό δρόμο, καθώς η κυβέρνηση της Αθήνας διαβίβασε επιτέλους λίγο πριν την τηλεδιάσκεψη της προηγούμενης Τετάρτης έναν κατάλογο όλων των μέτρων με ακριβή χρονοδιαγράμματα» και εκφράζει την πεποίθηση ότι «εάν η Ελλάδα θέσει σε ισχύ έως το τέλος Φεβρουαρίου όλες τις αναγκαίες δεσμεύσεις και μεταρρυθμίσεις και διασαφηνιστούν όλα τα υπόλοιπα ανοιχτά ερωτήματα, τότε μπορεί να διατεθεί το δεύτερο πακέτο βοήθειας».

Εμφανίζεται μάλιστα να απορρίπτει το ενδεχόμενο σταδιακής διαβεβαίωσης ή δέσμευσης βήμα- βήμα, διότι, κάτι τέτοιο, όπως λέει, δεν θα αποτελούσε έναν αποτελεσματικό δρόμο. «Τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε για ένα συνολικό πρόγραμμα, το οποίο έπειτα θα εφαρμοστεί βήμα- βήμα», επισημαίνει και, αναφερόμενος στον ειδικό λογαριασμό, κάνει λόγο για συμφωνία στο πλαίσιο του Eurogroup να υπάρξει λογαριασμός για την εκταμίευση του δεύτερου πακέτου βοήθειας, ο οποίος θα διασφαλίζει την προτεραιότητα στη μείωση του χρέους.

Ο κ. Σόιμπλε επαναλαμβάνει στην ίδια συνέντευξη ότι συμπονά τους Έλληνες. Εκφράζει μάλιστα τη μεγάλη εκτίμηση που τρέφει για τους πολίτες που πλήττονται από τα μέτρα λιτότητας και, οι οποίοι, όπως εξηγεί, δεν μπορούν να κάνουν κάτι για τη βραδύτητα των μεταρρυθμίσεων, την απώλεια της ανταγωνιστικότητας ή την αντιπαραγωγική χρήση των χρημάτων κατά το παρελθόν.

«Εάν κανείς αντιληφθεί ότι ένα σημαντικό τμήμα της ελίτ, ακόμη και σ' αυτήν τη δύσκολη κατάσταση, καυχιέται στα ΜΜΕ ότι δεν πληρώνει τους φόρους του ή ότι δίνει στους άλλους να καταλάβουν ότι λίγο το ενδιαφέρει το καλό της χώρας και των συμπολιτών του, τότε μπορεί κανείς να εξηγήσει γιατί πολλοί αισθάνονται ότι διαπράττεται αδικία», επισημαίνει χαρακτηριστικά και αναφέρεται σε πλούσιους Έλληνες που έχουν μεταφέρει την περιουσία τους στο εξωτερικό. «Δεν είναι λίγοι στην Ελλάδα οι πλούσιοι πολίτες, που έχουν μεταφέρει την περιουσία τους στο εξωτερικό. Κι αυτοί καταβάλλουν σαφώς λιγότερη προσπάθεια απ' ότι οι υπουργοί Οικονομικών στο να βοηθήσουν την πατρίδα τους να σταθεί στα πόδια της.

Οι πολίτες στην Ελλάδα δεν πρέπει να κάνουν οικονομία για την Ευρώπη. Πρέπει να κάνουν οικονομία και να συμβάλουν στο να πραγματοποιηθούν μεγάλες μεταρρυθμίσεις. Επειδή η ελίτ έφερε τη χώρα τους σ' αυτή την κατάσταση. Μόνο έτσι θα μπορέσει η χώρα να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Όμως αυτή είναι μία πολύ, πολύ σκληρή διαδικασία», δηλώνει και εκφράζει την κατανόησή του για τον θυμό και την οργή των ανθρώπων στην Ελλάδα.

«Μπορώ να αντιληφθώ ότι υπάρχει θυμός και οργή στην Αθήνα γιατί πρέπει να μειωθούν οι κατώτατοι μισθοί. Απ' την άλλη όμως, πρέπει να τεθεί κι άλλη μια παράμετρος: ο ελληνικός κατώτατος μισθός θα μειωθεί περίπου στο επίπεδο της Ισπανίας. Εκτός αυτού: τι να πουν οι πολίτες των χωρών της ανατολικής Ευρώπης και των χωρών της Βαλτικής, των οποίων οι κατώτατοι μισθοί είναι σαφώς ακόμη χαμηλότεροι και οι οποίοι καλούνται να συμβάλουν στη βοήθεια προς την Ελλάδα; Κι αυτό δεν είναι κάτι εύκολο για τους πολιτικούς των χωρών αυτών να το εξηγήσουν στους πολίτες τους».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν θα μπορούσε και στην περίπτωση της Ελλάδας να εφαρμοστεί ένα είδος Σχεδίου Μάρσαλ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας εκτιμά ότι αυτό αναφερόταν σε μια διαφορετική εποχή, κατά την οποία η Ευρώπη ήταν διαλυμένη. Συμφωνεί πάντως ότι πρέπει να στηριχτεί η Ελλάδα. «Υποδεικνύω εδώ και καιρό στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τρόπους προκειμένου η βοήθειά της να καταστεί περισσότερο αποτελεσματική, ούτως ώστε να φέρει ταχύτερα αποτελέσματα στην Ελλάδα. Η συνδρομή για βοήθεια δεν έλειψε ποτέ, ούτε κι από τη Γερμανία», επισημαίνει, αλλά σημειώνει: «Βοηθάται εκείνος που θέλει να βοηθηθεί. Εδώ και πολύ καιρό είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε με οικονομικούς δημοσίους υπαλλήλους τους Έλληνες να οικοδομήσουν μία αποτελεσματική φορολογική διοίκηση. Την προσφορά μας μέχρι σήμερα δεν την έχουν εκμεταλλευτεί».

Ο κ. Σόιμπλε εμφανίζεται πάντως πεπεισμένος ότι το πρόγραμμα στήριξης θα εγκριθεί από το γερμανικό Κοινοβούλιο στις 27 Φεβρουαρίου, τουλάχιστον από την κυβερνητική πλειοψηφία, καθώς, όπως λέει, ο ίδιος και η καγκελάριος έχουν εξετάσει όλες τις παραμέτρους και ζυγίσει όλες τις πιθανότητες προκειμένου να λάβουν αποφάσεις που να ανταποκρίνονται στην ευθύνη τους.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πρόσφατη αναφορά τού Κάρολου Παπούλια («Ποιος είναι αυτός ο κ. Σόιμπλε που λοιδορεί την πατρίδα μου;»), ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας απάντησε: «Δεν γνωρίζω κανέναν κ. Σόιμπλε στον οποίο να ανταποκρίνεται η περιγραφή. Ίσως στον Έλληνα Πρόεδρο να έφθασε κάτι με λάθος τρόπο».

http://news.pathfinder.gr/finance/news/774802.html

Η αξιοπιστία λοιπόν είναι το ζητούμενο. Για τον κ. Σόιμπλε, για τις αγορές, αλλά και για μας τους Έλληνες. Κι ακριβώς γι' αυτό το πρώτο που θα μπορούσε να κάνει ο κ. Σόιμπλε είναι να ζητήσει συγνώμη από τον ελληνικό λαό και όχι να παριστάνει πως δεν καταλαβαίνει για ποιον Σόιμπλε μίλησε ο πρόεδρος της Ελλάδας.

Και το δεύτερο. Να ζητήσει να γίνει δημοψήφισμα στην Ελλάδα. Να του απαντήσει ο ελληνικός λαός, αυτός που θα πληρώσει τις συνέπειες, αν δέχεται τη συμφωνία.

Ιδιαίτερα αφού παραδέχεται ο κ. Σόιμπλε ότι την όποια ευθύνη από πλευράς Ελλάδας δεν την έχει ο λαός αλλά η ελίτ. Η φοροδιαφεύγουσα ελίτ.

Και μια και είπαμε ελίτ. Και δη φοροδιαφεύγουσα και γενικώς παρανομούσα. Κάποιον Χριστοφοράκο τον έχει ακουστά ο κ. Σόιμπλε; Έχει φτάσει στα αυτιά του πως η Ελλάδα έχει ζητήσει την έκδοσή του από τη Γερμανία και η Γερμανία αρνήθηκε; Για να παριστάνει τώρα ο κάθε Σόιμπλε πως συμπονά τον ελληνικό λαό που έχει μπλέξει με τέτοια ελίτ!

Όχι, κ. Σόιμπλε. Με τη Γερμανία έχουμε μπλέξει. Εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία φταίει στη χώρα μας που δεν μπορεί να ορθοποδήσει. Η Γερμανία είναι που κάνει ό,τι μπορεί για να καταστρέψει την Ελλάδα.

Ρωτήστε λοιπόν, αν τολμάτε, κ. Σόιμπλε, τους Έλληνες. Αν θέλουν και αν καταδέχονται τη βοήθεια που παριστάνετε ότι θα τους δώσετε. Εγώ προσωπικά σας απαντώ ευθέως όχι. Γιατί ούτε επαίτης είμαι ούτε και πιστεύω πως θέλετε να μας βοηθήσετε. Να μας ξεζουμίσετε ακόμη μια φορά, αυτό επιδιώκετε.

Η παντοδύναμη χώρα σας, κ. Σόιμπλε, είναι που έχει ανάγκη την Ελλάδα. Για δεκανίκι. Της ευημερίας της. Είστε εσείς που δεν μπορείτε να σταθείτε όρθιοι στα ποδάρια σας. Και χρησιμοποιείτε δεκανίκια και πατερίτσες τις μικρές χώρες. Και την Ελλάδα πρώτη και καλύτερη.

Να σας θυμίσω το κατοχικό δάνειο που ουδέποτε μας επιστρέψατε;

Να θυμίσω τις πολεμικές αποζημιώσεις που ουδέποτε δώσατε;

Την αιμορραγία που υπέστη η Ελλάδα για να γεμίσουν φτηνά εργατικά χέρια τα εργοστάσιά σας;

Ή να θυμίσω τα όπλα που μας υποχρεώνατε να αγοράζουμε από σας;

Κι αν ακόμη δεχτούμε τους ισχυρισμούς σας πως νοιάζεστε για τις αγορές!!! Λέμε, αν. Γιατί εγώ ούτε αυτό το πιστεύω.

Τι εμπιστοσύνη να δείξουν οι αγορές όταν ξέρουν πως η Ελλάδα είναι καρυδότσουφλο στις δικές σας ορέξεις; Η Γερμανία ευθύνεται και γι' αυτό. Που φροντίζει διαρκώς να λοιδορεί την Ελλάδα και να την εκθέτει στην παγκόσμια κοινή γνώμη.

Αφήστε μας επιτέλους στην ησυχία μας, κ. Σόιμπλε! Φτάνει τόοοοοοοση προσπάθεια διάσωσης της Ελλάδας. Πόσο πιο κάτω να την πάτε;

Αφήστε μας να πορευτούμε όπως και όσο μπορούμε.

Αν επιμένετε πάντως στην επανάκτηση της αξιοπιστίας, δεν έχετε παρά να μας καταβάλετε όσα μας χρωστάτε. Και που κατά γενική ομολογία διεθνών αναλυτών είναι περισσότερα από όσα σας χρωστάμε εμείς.

ΜΑΡΙΟΡΗ
ΜΑΡΙΟΡΗ

Αριθμός μηνυμάτων : 5300
Εγγραφή : 13/01/2008

Επιστροφή στην κορυφή Πήγαινε κάτω

Επιστροφή στην κορυφή

- Παρόμοια θέματα

 
Δικαιώματα σας στην κατηγορία αυτή
Δεν μπορείτε να απαντήσετε στα Θέματα αυτής της Δ.Συζήτησης